Головна » 2016 » Березень » 15 » 5 порад Папи на Великий Піст
20:35
5 порад Папи на Великий Піст



У своєму великопісному Посланні Папа написав, що ключем для цьогорічного Великого Посту мають бути вчинки милосердя. «Милосердя Боже змінює серце людини і дає їй змогу пізнати вірну любов, роблячи так, що й вона стає здатною на милосердя», — зазначив Папа. 

1. Відкрий Боже Милосердя в Біблії.

«…аби нарешті могти вийти з відчуженості через слухання Слова Божого».

Обличчя Ісуса, повне милосердя, проявляється зі сторінок Євангелія. Читання Святого Письма — загалом беручи, завдання неважке. Присвяти йому 10 хвилин щоденно, а як можеш дати Слову більше часу — то дай.

 

2. Прийми Боже Милосердя у сповіді.

«Не змарнуймо цього часу Великого Посту, який сприяє наверненню!»

Папа дуже часто дає зрозуміти, що сповідь — то не «підземелля тортур», а місце зцілення, ліки від наших гріхів. Під час цьогорічного Великого Посту спробуй ближче підійти до цього таїнства, пам’ятаючи про безмір Божого Милосердя, спроможного змивати НАВІТЬ НАЙБІЛЬШІ гріхи. Ну а тим більше ті, з яких ми невідомо чому боїмося висповідатися, адже по суті вони — незначні. То тільки сатана нас лякає, що вони жахливі й нездоланні.

3. Щодня підбивай підсумки, що милосердного ти зробив на сьогодні.

«Учинків милосердя щодо тіла і душі не треба розділяти. Бо саме тоді, коли в убогій людині торкаєшся тіла Христа Розіп’ятого, грішник може отримати дар усвідомлення, що то він сам — бідний жебрак».

Чому ми не надаємо особливого значення вчинкам милосердя? Чи можеш їх назвати з пам’яті? Чи можеш назвати ті свої дії, які йдуть у цьому напрямку?

Спробуй робити ОДИН такий учинок на день — милосердя щодо тіла чи щодо духа (так чи так їх не варто розділяти). Пожертвуй одяг чи їжу бездомному, книжку — сільській бібліотеці або у збірку для бійців на Сході, приєднайся до волонтерів; зрештою, запишися на чергування з прибирання храму, коли настоятель оголошує… Існує так багато можливостей виконати купу добрих справ у будь-який час, а тим більше у піст.

Вітраж

4. Відкрий тишу наново.

«Тільки ця любов може заспокоїти прагнення нескінченного щастя й любові, яких людина силкується досягти, обманюючись, ніби знайде їх у культі знання, багатства і влади».

Коли спробуєш регулярно слухати Слово Боже — відкриєш, що дуже важливим елементом молитви є тиша: відсутність музики чи інших звуків, що відволікають увагу. Тиша, подібно до учинків милосердя, має як свій тілесний вимір, так і духовний.

Спробуй вгамувати свої прагнення, привести їх у стан «тиші»: прагнення мати владу, мати гроші, прагнення знати більше і більше… Не думай про роботу ані про матеріальні проблеми, позбудься барвистих планів і прагнень, коли сядеш до молитви. Жертвуй їх усіх Господу.

5. Вийди до вбогих і відкинених.

«Найбіднішим з убогих є той, хто не бажає визнати, що він таким є. Йому здається, що він багатий, а насправді він найбідніший з бідних. А це тому, що він раб гріха, який велить йому використовувати свою владу і багатства не для того, щоби служити Богові та ближнім, а щоб заглушити в собі глибоке усвідомлення, що він сам насправді — тільки вбогий жебрак».

Аби відкритися на милосердя, необхідно пізнати його на собі. Це не може бути теорією. Найпростішим і водночас найважчим способом його пізнати є… буття милосердним. Спробуй під час цього Великого Посту порозмовляти з кимось, кому колись дав негативну оцінку, розкритикував. Спробуй вийти до тих, хто забутий: людей старшого віку, вбогих, неповносправних, безпритульних. Подивися, як присутність біля них, просте буття поруч з іншою людиною, зроджує милосердя. Це насправді діє!

 

Переглядів: 425 | Додав: churchrizpb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]