Головна » 2016 » Березень » 23 » Хресна Дорога Ісуса – важлива молитва в час Посту.
19:41
Хресна Дорога Ісуса – важлива молитва в час Посту.

У п‘ятницю(25.03) о 18.00 в нашій Церкві "Різдва Пресвятої Богородиці" буде відслужено Хресну Дорогу за участю молодшого хору та дітей. Запрошуємо всіх приєднюватись до спільної молитви.

"Хто з нас каятись не стане,
як на гріб Ісуса гляне.
Плиньте сльози, жаль скріпляйте,
душу з гріхів омивайте."

Хресну Дорогу також називають Чотиридесятницею, – це одна з найдавніших і найбільш священних установ християнської релігії. Вона є для всіх вірних часом особливої молитви, посту й покути та духовної підготовки до празника Пасхи.

Це наставлення Церкви найкраще втілене в наших посних богослужіннях, звичаях і практиках. Вони різняться від звичайних богослужінь тим, що мають більше молитов, більше псалмів і більше читань, передусім зі Старого Завіту.

З нашими посними відправами тісно пов'язані поклони. Вони бувають або тільки до пояса, або доземні і практикуються на всіх посних богослужіннях від понеділка до п'ятниці.

Одною з найбільш поширених великопосних духовних практик є Хресна Дорога. Вона відтворює в пам'яті віруючих основні моменти страждань Спасителя. Ті, що моляться в єдності зі скорботною Богородицею, проходячи чотирнадцять стоянь, у думках супроводжують Спасителя на Голгофу. Вони глибше усвідомлюють, яка велика є любов Ісуса до нас і як ми ображали Його нашими гріхами.

Бачивши Його жахливі страждання, яких Він зазнав заради спасіння всіх людей, і Його слухняність волі Небесного Отця, вони вчаться переносити випробування земного життя і смиренно нести посланий Богом хрест.

Ісус Христос почав Свою Хресну Дорогу від Преторії римського намісника Пилата, де Він був засуджений на хресну смерть, а закінчив на горі Голгофі, куди заніс хрест, на якому й помер. Молитовна практика Хресної Дороги походить з роздумувань і споглядання страждань Спасителя, бере свій початок зі Сходу, але поширилася і знана в цілому християнському світі.

Дорога християнина – це стислий аналог із життя Ісуса. Ісус бере хрест добровільно, і нас заохочує брати свій хрест – з любові і доброї волі: "Коли хтось хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною" (Мт.16, 24).

Тома Кемпійський писав: "Чому боїшся взяти на себе хрест? По ньому йдеться до Царства Небесного! У хресті спасіння, у хресті життя, у хресті охорона від ворогів, у хресті джерело небесних солодощів, у хресті сила для розуму, у хресті радість для душі, у хресті ввесь зміст чесноти, у хресті завершення святості.Немає для душі спасіння ні надії на вічне життя, як тільки у хресті.Так візьми свій хрест і йди вслід за Ісусом, і зайдеш у вічне життя".

Згідно місцевої єрусалимської традиції, Пресвята Богородиця за свого життя часто відвідувала місця, пов'язані із страстями свого Сина. У 16 сторіччі ми знаходимо, що Хресна Дорога в Єрусалимі розпочиналась від помешкання Пилата і закінчувалася згадкою про розп'яття та Голгофській горі. Протягом 15 і 16 століть відбулося поширення кількості священних місць в різних частинах Європи, які репрезентували єрусалимську Хресну Дорогу.

В часі ходи будуть проведені 14 станцій – зупинок, на яких роздумуватимемо над стражданнями Христа і молитимемось за Україну.

Переглядів: 397 | Додав: churchrizpb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]