Головна » 2014 » Січень » 14 » У колишній будівлі управління НКВД у Брюховичах організують катехитичну школу
23:02
У колишній будівлі управління НКВД у Брюховичах організують катехитичну школу

Приміщення колишнього районного управління НКВД у Брюховичах, де катували членів українського підпілля, передали місцевій греко-католицькій громаді. Тут уже почали реставраційні роботи та облаштовують катехитичну школу.  

Будинок, в якому з 1946 по 1957 рік перебувало керівництво радянських правоохоронних органів, зберігся дотепер на вулиці Отця Іздрика. Протягом 1944—1951 рр. сюди звозили членів українського підпілля і катували під час допитів. Розкопок тут ніколи не проводили, тому не виключено, що в землі довкола та в долівці підвалу споруди є артефакти, які збереглись з тих часів.

За розповідями мешканців Брюховичів, мертвих тут клали під високу сосну для упізнання рідними. Дерево також збереглося, під ним облаштували дерев’яний хрест і флагшток з червоно-чорним прапором.


Двоповерхове приміщення з піддашшям і підвалом  було побудоване в 1925 році під керівництвом доктора Петра Чаля, який був війтом Брюховичів у 1927—1935 рр. На початках це була плебанія місцевого парафіяльного костелу (тепер —  церква Різдва Пресвятої Богородиці) і знаходилась одразу навпроти нього. 

Діяльність УПА в довколишніх селах була досить активною. Про це нагадують пам’ятний хрест при дорозі по вул. Брюховицькій в Рясній-Польській, пам’ятник упівцям Івану Кухарчуку і Василю Панасу в Рясному-1. Зрештою, за кілька кілометрів від Брюховичів є село Зашків — батьківщина Євгена Коновальця.

Довгий час у цій будівлі були класи місцевої школи. Діти вчились у приміщенні колишньої катівні ще до недавнього часу. Багато з них навіть не здогадувались про те, що «бачили» і «чули» ці стіни. В кімнатах, підвалі та на подвір’ї досі можна побачити шкільні атрибути: стенди, зошити, парти, дошки, радянські транспаранти зі зверненням до молоді… Робітники розповіли, що в підвалі будинку був тир. Зараз потреба у використанні будівлі школою відпала, оскільки класів головного корпусу достатньо.

Катехитична школа, яку облаштують у приміщенні колишньої катівні, зараз функціонує при місцевому Центрі духовного відродження імені Василія Великого, що розташований неподалік на тій же вулиці Отця Іздрика. Трьома групами дітей опікуються сестри-василіянки.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці отець Петро Сологуб каже, що наразі складно прогнозувати, коли саме сюди переїде катехитична школа «Селищна рада винесла рішення про передачу будівлі греко-католицькій громаді приблизно два місяці тому. З того часу ми залучаємо жертводавців. Протягом реставраційних робіт ми помічаємо все нові й нові речі, які необхідно реставрувати: перекриття між поверхами, стелі… На реставрацію споруди буде потрібно багато коштів і часу — роки».

Наразі повністю поміняли всі старі дерев’яні вікна та частину дверей на нові, пластикові. Зняли старий дах і балки, які його тримали, розчистили підвал. На другому поверсі на балконі мурують колонаду. Робітники працюють навіть по суботах.

Факт передачі будинку греко-католицькій громаді тішить мешканців Брюховичів. Адже будівля буде використовуватись на благо населення містечка: тут вестиметься духовно-просвітницька діяльність, — так як це було, коли її побудували.

Юрій Семашко, спеціально для Центру досліджень визвольного руху

Переглядів: 657 | Додав: Frazer | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]