Головна » 2016 » Квітень » 29 » Виставлення Плащаниці Господа нашого Ісуса Христа
19:05
Виставлення Плащаниці Господа нашого Ісуса Христа



Велика п’ятниця, день особливо строгого посту. День коли християни переживають страждання та смерть свого Спасителя. Богослужіння Великої п’ятниці представляють нам подію, де людина служить Богові, котрий завдяки своїй безмежній любові прийняв людське тіло заплямоване Адамовим гріхом, щоб його спасти. «Благообразний Йосиф, знявши з хреста пречисте тіло Твоє, плащаницею чистою обвив і, пахощами покривши, у гріб новий положив» - тропар Великої п’ятниці.




Плащаниця - це нішо інше, як полотно, яким древні народи обвивали своїх померлих. Сьогодні, коли ми вкладаємо плащаницю до символічного гробу, вона представляє нам ікону Ісуса, котрого зняли з хреста. Ця святиня є для віруючих знаком найбільшого кенозису (приниження) Бога для спасіння людини. Це таїнство свята Церква оспівує у богослужбових стихирах такими словами: «Тебе, що світлом, немов ризою, зодягаєшся, зняв Йосиф з Никодимом, бачивши мертвого, нагого, непохованого, ревним пла­чем заплакали […] Як же ж поховаю Тебе, мій Боже? Або якою плащаницею обгорну? Якими руками діткнуся Твого нетлінного Тіла? Або яку пісню заспіваю при Твоїй смерти, Щедрий? Величаю Твої страсті, піснями славлю Твоє погребення з воскресенням, і кличу: "Господи, слава Тобі» (стихира Великої п’ятниці).



Євангелисти, описуючи епізоди страстей Господа нашого Ісуса Христа, виокремлюють виняткову роль у цих подіях і Пресвятій Богоматері, котра по материнському співстраждала зі своїм сином. Опісля у своїй проповіді преосвященніший владика Йосафат, який очолював Вечірнє богослужіння з виставленням Плащаниці у кафедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, співставив страждання Марії зі стражданнями українських матерів. Вдивляючись на свого сина, котрого вкладали до гробу, Пресвята Богородиця вбачала у Ньому спасіння людського роду, натомість українські жінки споглядаючи на терпіння, а іноді й смерть, своїх синів вбачають у них світле майбутнє незалежної України.


Переглядів: 416 | Додав: churchrizpb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]