Головна » 2017 » Травень » 5 » Вшанування Пресвятої Богородиці
13:49
Вшанування Пресвятої Богородиці

Світлина від Юри Партики.

Ти нам Мати всім єдина, 
 Наймиліша в Свого Сина, 
 Мати Божа, Маріє!

Травневі дні є особливим радісним часом. Упродовж цього місяця вшановують Пресвяту Богородицю. У Церквах відправляють молебні (у народі їх ще називають «маївками» – так в особливий спосіб християни звертаються з молитвою та проханнями до Божої Матері та просять у Неї заступництва. Такі молебні є найпопулярнішими богослужіннями до Богородиці.

Цікаво, що українські травневі молебні – це суто західна літургійна традиція (Лоретанська літанія у католиків). На межі ХІІІ і XIV століть іспанський король Альфонс X заохочував підданих спільно молитися біля статуй Діви Марії. Також активно поширювати таку форму вшанування Божої Матері єзуїти. Вважають автором травневих молебнів єзуїта о. Ансоляні (1713 р.).

А найбільшим послідовником – о. Маццареллі, який 1787 році видав брошуру про маївку та розіслав її всім єпископам Італії. У середині XIX ст. маївку практикували у більшості католицьких країн.

В Україні традиція служіння маївки поширилась із сусідньої Польщі. Західна Україна стала перетином двох літургійних традицій, і «маївка» прижилась у східному обряді. І греко-католики, і православні люблять молебні до Богородиці і служать їх не тільки у храмах, але й біля статуй Діви Марії і при капличках упродовж травня.

Цьогорічні молебні, мабуть, будуть особливими… Слова, які співають під час відправи: «Всіх скорбних радість, І пригнічених заступниця, І голодуючих кормителька, Скитальців потіха, Бурями гнаних пристань, Хворих посіщення, Немічних покров і заступниця, Жезл старости, Мати Бога Вишнього Ти єси, Пречистая: Поспішися, молимся, Щоб спастися рабам твоїм» – є свідченням надії для кожного з нас.

Переглядів: 356 | Додав: churchrizpb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]